Rolul sarii in terenul de vanatoare
Sarea are un rol important in gestionarea terenurilor cu vanat mare. Un teren in care nu sunt sararii nu prea retine vanatul.
Ea este un element care contribuie in mod indirect la procesul de dezvoltare si crestere a vanatului, stimuland pofta de mancare, activand digestia, asimilarea si transformarea substantelor nutritive.
In mod normal, la nivel de fauna cinegetica autohtona, se ofera sare cervidelor existente ( cerb comun, cerb lopatar si caprior) si caprei negre. In nucleele cu mufloni colonizati, si acestora.
Intr-o masura moderata mai consuma sarea din sararii mistretii si iepurii.
Dispusa in punctele de hranire in hranitoarele aferente, in tot felul de improvizatii( cioata la sol, trocuta la sol, tarus despicat, bifurcatie de arbust, etc, in functie de conditiile stationale), consumata de catre animale, va produce sete, motiv pentru care in anumite perioade cand accesul la apa este mai redus, ea nu trebuie administrata. In plin sezon de vegetatie, da, sarea este binevenita.
Ritidomul arborilor, iarna contine circa 50 % apa, prin urmare, cojiturile produse de cervide iarna, explica actiunile de vatamare produse. Sarariile nu se amplaseaza in plantatii sau in parcele de regenerari naturale, cervidele, concentrandu-se in zona respectiva, producand vatamari semnificative.
Dupa toate datele de teren adunate, s-a constatat ca vanatul simte o nevoie stringenta de sare in perioada naparlitului, cand trece de la hrana uscata la cea verde, suculenta, odata cu inceperea sezonului vegetal. Evident ca la cervide, in perioada de crestere a coarnelor, sarea este un plus notabil.
Multi gestionari administreaza sare in jgheaburile hranitorilor, sau la o distanta de 10-20 de metri de hranitoare. Cand numarul de exemplare care frecventeaza punctul de hranire deja este numeric ridicat, este indicat sa se faca mai multe sararii. In zonele colinare bulgarii de sare sunt maruntiti si se amesteca cu lut. Acolo se ultilizeaza cel mai frecvent sararii la sol. In amestecul creat se pot introduce si medicamente antiparaztitare.
In suprafata productiva a terenului se estimeaza favorabil o hranitoare la 30-50 de hectare, iar in functie de efectivele avute in teren putem stabili un minim de 3-7 kg de sare pentru cerb, 2-5 kg pentru caprior si capra neagra, precum si 3-6 kg pentru cerb lopatar.
Capra neagra este o mare consumatoare a acestui mineral. Inca din lunile de vara se pune sare in golul alpin. Trebuie totusi avuta grija unde se amplaseaza bulgarii spre a nu tenta ciobanii aflati inca cu oile sus.
Lasa un comentariu
Toate comentariile blogului sunt verificate înainte de publicare